Beste Casa vrienden,

 

Dit wordt een korte tekst met toch wat leuke nieuwtjes.

Vorige week, iets voor onze Allerheiligen, werd in India Diwali gevierd.  Tijdens dit lichtfestival (zoals in Gent, maar dan soberder en met duizenden kleine olielampjes) dat 5 dagen duurt, wordt vooral de godin Maha Lakshmi geëerd. Zij moet licht, voorspoed, geluk, succes, wijsheid en welvaart brengen tijdens het komende jaar en wordt in elk huis uitgenodigd door tal van diya’s te doen branden. Het is een feest dat vooral in familieverband wordt gevierd en waarbij ook de broer-zusterbanden worden aangehaald.

Door de Allerheiligendrukte in ons winkeltje, hebben Frank noch ik dit feest al kunnen bijwonen maar het schijnt heel erg mooi te zijn. Misschien een tip voor potentiële Indiagangers?

Lamp of Diwali
Happy Diwali

Vandaag 2 november vond er in onze Indische familie alweer een nieuw ritueel plaats.

Anuja, de schoondochter van Chella en vrouw van Ashok, zal rond 22 november van haar eerste kindje bevallen en vertrekt vandaag voor 3 maanden naar haar ouderlijk huis. Het is gebruikelijk dat deze ingrijpende gebeurtenis door moeder en dochter samen wordt beleefd.

Alle mannelijke pottenkijkers worden geweerd en het is ook de moeder (oma) die haar dochter de zorg voor haar baby aanleert. Voor Ashok en alle andere kersverse papa’s is dit geenen cadeau. Gelukkig woont Anuja’s familie niet ver van ons dorp zodat Ashok vaak op bezoek kan gaan. Maar dit is voor heel veel vaders niet het geval. En van vadersschapsverlof heeft men ginds nog niet gehoord…

Op de foto zien jullie hoe Anuja (midden) en haar 2 schoonzussen (ook nu geen mannen aanwezig!) in de tempel gaan bidden voor een vlotte bevalling en een gezonde baby. Let vooral ook op de feestelijke sari’s die deze 3 schoonheden dragen.

a-a-a
Aruna, Jayshree, Anuja, Megashree, en Aneetha.

Anuja en Ashok, wij hopen met jullie mee en kijken er al naar uit om jullie in januari als kersverse, fiere ouders te mogen feliciteren.

————————————————————————–

December is in aantocht en dat betekent cadeautjes tijd. Denken jullie eens aan de Casa 93 webshop? Veel leuke ideetjes en voor onze leden ook extra korting op sommige artikelen.

http://www.casa93.be/WEBSHOP.php

Tot de volgende keer! Wellicht rond 22 november!

Michèle en Frank

Advertenties